sex free latina takes hard fucking and hot load.

Jesensko sajenje česna – kako, kdaj in zakaj?

0

Česen je čudovit dodatek k jedem, svojo dodatno vrednost pa dobi takrat, ko ga vzgojimo sami in oktober je ravno pravi čas, da to storimo. V tem članku vam bomo predstavili vse odgovore na vprašanje – jesensko sajenje česna: kako, zakaj in kdaj?

Med zimo ga lahko pred vremenskimi vplivi zaščitimo s kopreno. Ker je v oktobru in novembru prst še vedno relativno topla, bo tako lahko do zime pognal zdrave korenine. Če pa bodo vremenski vplivi preveč ekstremni, se toplo priporoča, da ga do spomladi prestavite v lončke in ga nato kasneje presadite na vrt.

česen

Jesensko sajenje česna

 • Česen je zares preprost za vzgajanje. Da naredi svoje stroke, potrebuje nizko temperaturo, zato je, kot že omenjeno, mesec oktober odličen za jesensko sajenje česna
 • Najboljši prostor, za sajenje česna je sončna stran vrta in veliko prostora okoli njega, lahko pa ga posadite tudi v visoko gredo. Česen bo zelo dobro deloval, če ga boste posadili nekam, kjer ste prej čez poletje imeli drugo zelenjavo.Za sajenje izberite velike stroke in jih nato posamično posadite, 7-15 cm globoko v zemljo. Razmak med enim in drugim strokom česna naj bo vsaj 30 centimetrov.
 • Stroke pred sajenjem dobro posušite.
 • Bodite pozorni, da se okoli česna ne bo zarastel plevel.
 • V pričetku pomladi ga zalivajte vsakih štirinajst dni. Da bi se izognili glivičnim okužbam rastline, zalivajte okoli rastline in ne rastline.
 • Če ga nasadimo v oktobru in novembru lahko pričnemo pobirati v zgodnjem poletju. Če pa boste česen pustili predolgo v zemlji se bo ta razprl in bo s tem izgubil tudi vso svojo hranilno vrednost.
 • Lahko ga napadejo iste bolezni kakor čebulo. Zato se v tem primeru priporoča, da vsako leto posadimo sveže stroke.česen

Kdaj saditi česen?

Tradicionalen čas za sajenje je jesen. Obstaja zelo dobro pravilo, da naj ne bi sejali česna pred jesenskim polnočjem, ki se pojavi okoli 20. septembra. Kakor čebula in druge rastline iz iste družine, je zares občutljiv na dolžino dneva. Svoje stroke pa najbolje razvija med dolgimi dnevi v poletju. Jesensko sajenje česna je zares dober čas za ponovno otvoritev sejalnega časa. Prav tako pa bo odličen občutek, ko bo česen, spomladi prva rastlina, ki bo kukala iz zemlje.

Kako saditi česen?

Česen je zares enostaven za sajenje, vendar moramo biti pozorni na samo pripravo prsti, če si želimo zares najboljše in velike stroke česna. Ta rastlina potrebuje globoko kultivirano zemljo, ki je očiščena in se njen pH giblje okoli 6.4 – 6.8. Zato je zelo dobro, da na mesto, kjer bomo posadili česen, damo veliko komposta in naravnega gnojila. Za sajenje pa izberite kvaliteten česen, posadite pa lahko tudi več vrst, v primeru, da ena vrsta česna ne bo uspevala.

česen

Jesensko sajenje česna in vzgoja

Vsak drug teden rastlini priskrbite dobro gnojilo. Česen je najbolje gnojiti z naravnim gnojilom iz organske ribje emulzije. Ta rastlina pa med drugimi za svojo rast potrebuje tudi žveplo in jo je pred pobiranjem priporočeno dvakrat do trikrat pognojiti po listih.

Ker pa za rast potrebuje tudi dušik, je priporočljivo, da česen zmerno gnojimo, saj lahko v nasprotnem primeru prekomernega gnojenja, s pomanjkanjem kalija v zemlji, pride do počasnejšega razvijanja in zorenja. Zato pa je posledično tudi bolj dovzeten za glivične bolezni.

Česen potrebuje pa   med drugimi tudi mikrohranila kot so: bor, mangan, cink, baker in magnezij.

Pomanjkanje bora za rast česna pomeni krhkost in lomljenje listov. Pri pomanjkanju mangana v rasti česna pa lahko pride do rumenenja, zvijanja in lomljenja listov. Baker pa je za rast česna pomemben, zaradi tega, ker se lahko v pomanjkanju bakra razvijejo tanki in slabo obarvani listi. Sam pridelek pa v shrambi ne zdrži dolgo časa.

Pobiranje česna z vrta

Česen poberemo takrat, ko se njegovo listje obarva rumeno. Rastlino pripravite za pobiranje in sicer tako, da okoli česna odmaknete zemljo, saj bo tako zrak in sonce doseglo česen, ta pa se bo hitreje posušil. Pobirati pa ga začnemo nekje v sredini julija.

Kako shraniti česen in podaljšati njegovo življenjsko dobo?

Pomembno je, da na česnu pustimo olup, saj s tem preprečimo gnitje in bo česen tako zdržal dlje časa. Povprečno naj bi česen ostal svež šest mescev po pobiranju in shranitvi v hladnem in suhem prostoru. Nekatere vrste pa svojo prvotno obliko obdržijo kar 8 mesecev, to dobo pa lahko seveda podaljšamo z naslednjimi nasveti:

 • Dehidracija – z uporabo dehidratorja (uporaba pečice se odsvetuje, saj lahko na tak način česen izgubi svoje hranilne vrednosti), bomo zaustavili proces izgubljanja vlage, takoj ko ga poberemo iz vrta. Z dehidracijo bomo tako zaustavili proces in ohranili njegov okus. Preden ga boste postavili v dehidrator, se prepričajte, da so stroki česna čisti. Stroke narežite in jih nato na približno 40°C – 50°C sušite, dokler ne bodo popolnoma suhi. Suhe stroke nato skupaj z desikantom shranite v posodice brez zraka. Desikant pa bo namreč vpil vso vlago, ki je še ostala v strokih.
 • Zamrzovanje – Ja, tudi česen lahko zamrznemo, do dobe treh let. Vendar ni znano, kako ga je najbolje zamrzniti – celega, narezanega… Enon Valley predlaga, da ga pred zamrznitvijo narežemo in počakamo dvajset minut. V roku 20-ih minut, se naj bi v česnu sprostil alicin – ki pa je močan naravni insekticid.
 • Vlaganje – z vlaganjem lahko podaljšate rok uporabe, tako zadrži vse svoje naravne sestavine, nekatere nevtralizira, nekatere pa celo ustvari na novo. V bistvu ima vložen česen drugačne prednosti na zdravje, kakor surov.
 • Enon Valley Garlic Company pove: 

  Kislina v kisu nevtralizira vonj in počasi razgraja stroke v vodno topne spojine, ki krožijo po krvnem obtoku, to pa je predvsem sestavina imenovana s-alilcistein ali SAC. S-alilcistein znižuje holesterol, krvni tlak in sladkor v krvi. Dlje, kot se bo česen staral v kisu, več SAC se bo ustvarilo v strokih česna (govorimo o dveh do treh let staranja) – bolj je star, boljši je.

česen

Morda vam bo všeč tudi