sex free latina takes hard fucking and hot load.

Kava – kako in zakaj jo lahko uporabimo na vrtu?

Izgleda, da nismo samo ljudje tisti, ki naravnost obožujemo kavo. Kava je namreč tudi zelo priljubljena med rastlinami. Kako, kje in zakaj jo lahko uporabite pa izveste v nadaljevanju našega članka.

Kava pripomore k majhni in zdravi količini primarnih hranilnih snovi za zemljo – fosfor in kalij. Prav tako pa uporaba kave na vrtu prinese tudi sekundarna hranila za našo prst – magnezij in baker iz katerega pride kalij.
Kava pa med drugimi vsebuje še kalcij, mangan, cink in železo. Pomembno je, da veste, da ta količina teh hranilnih snovi v kavi ni dovolj velika, da bi povzročila drastično rast rastlin.

kava

Kava kot čudovito gnojilo za vrtnice

To, da poveča dušik in lahko rahlo spremeni pH zemlje, naredi kavo kot čudovit dodatek k prsti v kateri imamo posajene vrtnice. Kava namreč pospešuje brstenje cvetov, izboljša teksturo prsti in ustvarja okolje za črve, ki naravno gnojijo okolico vrtnic.

Zaščitni krog iz kave

Ali si včasih zares želite, da bi lahko vaše rastline varovali dan in noč? In ali se prevečkrat obremenjujete, da vam bodo polži pojedli čisto ves pridelek? No, potem je skrbi konec, saj lahko to težavo preprosto rešite s kavo. Okoli rastline, ki si jo želite zaščititi z ostanki mlete kave, naredite kroge, saj je polži ne marajo. Skupaj s kavo pa lahko potrosite tudi jajčne lupine in se popolnoma prepričate, da polži zares ne bodo prišli mimo do rastline.

Preprečite glivične bolezni rastlin

S svojimi proti-glivičnimi lastnostmi je kava čudovit dodatek k prsti za obrambo pred glivičnimi boleznimi rastlin. Torej, ostanek od kave lahko vedno uporabite še enkrat tako, da obsujete jajčevce, paradižnik in papriko. Te rastline so namreč bolj nagnjene k glivičnim boleznim.

Recept za naravno škropivo, ki ga uporabljamo za preventivo pred boleznimi rastlin

Recept za preventivno oskrbo rastlin je sestavljen je iz 250 gramov kave  in petih litrov vode, vse skupaj zmešate v razpršilki in razpršite po rastlinah, ne smete pozabiti, da poškropite tudi pod listi rastline.

Odganjanje živali z vrta

Če boste potrosili usedlino kave ali pa celo cela zrna po prsti, okrog listov in okoli rastlin, lahko morda dosežete, da bo vaš vrt brez živali – mačke, psi, lisice …. Za izboljšane rezultate pa lahko dodate tudi olupke bio pomaranč. To bo namreč zelo smrdelo potencialnim in nezaželenim obiskovalcem vrta.

Kavna usedlina na kompostu

Kompostiranje s kavno usedlino je zares odličen način za recikliranje nečesa, ki bi tako ali tako končalo v odtoku umivalnika ali pa v smeteh. Po podatkih znanstvenikov kavna usedlina doda kompostu dodatno vrednost fosforja, magnezija, kalija in pa bakra.

Če razmišljate o dodajanju kave k vašem kompostu, omejite delež kave na od 20% do 25%. Višji delež kave lahko uniči koristne mikroorganizme. Ravnovesje na vašem kompostu pa lahko vzdržujete tudi z drugimi organskimi materiali – s suhimi listi, s travo od košnje …

S kavo lahko povišate temperaturo komposta

Če se vam zdi, da ima vaš kompost zares počasno biorazgradnjo, bo kavna usedlina rešila to težavo – kava lahko namreč zviša temperaturo in ustvari zares močan kompost. Poleg tega pa na kompostu tudi ubije nezaželeno travo, semena in škodljive mikroorganizme.

kava

 

Morda vam bo všeč tudi