sex free latina takes hard fucking and hot load.

Kaj bi moral vedeti vsak, ki obožuje kavo?

Neprijetno je, ko se jutranji ritual pitja kave konča z  grenkim priokusom. Se vam je že kdaj zgodilo, da ste v kavarni naročili kavo in to obžalovali takoj po prvem požirku? Vsak človek, ki mu ni vseeno kakšno kavo pije, pa bi moral poznati ti dve vrsti kave – arabico in robusto. Kako se razlikujeta po okusu in po izvoru, vam zaupam kasneje. Zakaj torej takšen naslov? Ker ni vse v tem, kakšno vrsto kave pijete, temveč je okus pogojen tudi z okoliščinami, v katerih je kava pripravljena.

kave

Kava in okus po zažganem

Seveda je mnogo izjem, lepih kotičkov, kjer si lahko vsepovsod po Sloveniji privoščimo dobro kavo, vendar je na žalost kava velikokrat skuhana z namenom, da se doseže dnevna norma skuhanih kav in ne z namenom, da bi vsakemu človeku, ki jo naroča, polepšali dan z zares okusno kavo. Zato smo zbrali nekaj nasvetov, kako se izogniti kavi in njenem okusu po zažganem, še preden jo naročate.

Kako prepoznati slabo kavo?

Ko pridete v kavarno preverite, če natakar zmelje kavo tik preden jo skuha, ali uporablja že zmleto kavo? Ali še huje, uporablja kavo iz vrečke, ki je bila zmleta že pri sami proizvodnji. Kava naj bi bila precizno zmleta, tik preden jo skuhamo. Pomembno je tudi, kako je kava zmleta, saj če je kava preveč zmleta, bo to povzročilo počasno sproščanje arome ali pa prehitro, to pa bo iz okusa potegnilo celo grenkobo. Isto pa je tudi z grobo mleto kavo, ki da na koncu kiselkast okus. Kakorkoli že, pa ima tista kava, ki je bila dolgo zmleta, poseben okus po postanem.

Pomembno pa je tudi, da ročke, v času, ko kavomat ne obratuje, ne počivajo na pultu, temveč v kavomatu samem. Ročke, ki jih odlagajo na pult, postanejo hladne, kar za okus pomeni, da bo sama kava imela kiselkast okus.

kave

Preveč pare in grenkoba mleka

Če prihaja iz spenjenega mleka, veliko pare, pomeni da je bilo to mleko preveč segreto, kar za okus pomeni, da je mleko izgubilo vso svojo sladkobo. Prav tako pa je ključnega pomena, da če natakar udarja posodico z mlekom ob pult, s tem spenjeno mleko izgubi vso svojo penasto strukturo.

Ali tudi sama vrsta kave vpliva na njen okus?

Arabica in robusta sta dve različni vrsti kavnih zrn. Njune glavne razlike pa lahko vsakdo prepozna v okusu, prav tako pa rasteta v različnih klimatskih pogojih.

Kavna zrna arabice, se smatrajo za dražja in jih najpogosteje uporabjajo v tistih držajih kavnih mešanicah, medtem ko kavna zrna robuste tipično najdemo v instant kavah. Robusto uporabljajo za dopolnjevanje kavnih mešanic in sicer uporabijo 70% arabice in pa 30% kavnih zrn robuste. kave

Okus robuste in arabice

ARABICA – kava pripravljena iz kavnih zrn arabice ima večji razpon, ko pride do okusa. Njen okus se razteza od sladkega, mehkega okusa pa vse do močnega, ostrega. Zrna arabice pa imajo pred samim praženjem rahel vonj po borovnicah.

ROBUSTA –  okus kave pripravljene iz kavnih zrn robuste pa se razteza od nevtranega pa do zares ostrega okusa, poznavalci velikokrat ta okus primerjajo z okusom po ovsenih kosmičih. Sama pa bi ta okus opisala bolj kot okus po zažganih gumah. Seveda pa obstajajo kavna zrna, ki so visoke kvalitete, vendar pa so ta zelo redka in jih je težko najdit. 

 

Morda vam bo všeč tudi