sex free latina takes hard fucking and hot load.

Česa ne smemo odlagati na kompost – 9 nasvetov

Ali veste, česa ne smete odlagati na vaš kompost? Na kompost namreč lahko položite karkoli hočete, vendar pa upoštevajte, da spodaj opisanih 9 stvari ne odlagate na vaš kompost.

kompost

ČESA NE SMEMO ODLAGATI NA KOMPOST?

Zero-waste je odličen princip, kjer uporabljene stvari porabimo še enkrat za nekaj drugega. Tako lahko s kompostiranjem odlično izkoristimo vso odpadno hrano in rastline, z 9-imi izjemami:

 

  • Nerazgradljivi materiali

Med njih prištevamo plastiko, aluminijasto folijo, steklo in železo. Pozorni moramo biti, da jih ne odlagamo na naš kompost, saj se ne bodo nikoli razgradili.

 

  • Rastline z boleznijo

Rastline, ki so okužene z boleznijo nikakor niso priporočljive za kompostiranje.

 

  • Blato mesojedih živali

Med tem, ko je v redu, da odlagamo na kompost blato živali, ki jedo striktno rastline in ne mesa, moramo biti pozorni, da na kompost ne odlagamo blata psov in mačk. To je pomembno zaradi tega, ker blato v sebi nosi patogene in parazite, ki se lahko potencialno spremenijo v nalezljive bolezni, ki pa lahko škodujejo človeškemu telesu.

 

  • Olje za kuhanje

Zakaj olje ni dobro za proces kompostiranja?
Prvič, olje lahko upočasni proces kompostiranja. Dokazano pa je tudi, da lahko olje za kuhanje zmanjša vlažnost komposta.

 

  • Trava

Trava namesto, da se bo razgradila, bo pognala nove korenine. Tako pa bo kasneje, ko boste uporabili kompost za gnojenje, zrastla na novo.

 

  • Paradižnik

V bistvu ne obstaja problem zakaj ne bi smeli položiti paradižnika na kompost. Edina stvar, ki je za nekatere nadležna je to, da bo paradižnik mogoče pognal vsepovsod, kjer boste uporabljali gnojilo.

 

  • Ostanki ribe ali mesa

Tehnično gledano, bodo ostanki ribe in mesa, šli dobro skupaj s procesom kompostiranja. Četudi bi riba in meso prinesla prsti nekaj od hranilnih snovi, bi v procesu začelo meso in ribe neverjetno smrdeti, prav tako pa bi privabilo tudi podgane, miši, mačke.

 

  • Olupki citrusov in čebule

Čeprav so zelenjavni in sadni odpadki na našem kompostu nekaj najboljšega, obstajata pri temu dve izjemi – čebula in citrusi. Razlog pa tiči v črvh in mikroorganizmih, saj jih citrusi in čebula zatrejo s svojo kislino.
Če boste olupke citrusov ali pa čebule občasno vrgli na kompost, s tem nič ne bo narobe. Če pa se ukvarjate z vermikompostiranjem pa odlaganja olupkov citrusov in čebule sploh ne priporočajo.

 

  • Vrečke za čaj

Vsebina čajne vrečke je definitivno temeljna sestavina našega komposta, saj s sabo prinese veliko količino dušika, fosforja in kalija. Med tem, ko sama čajna vrečka ni tako zelo dobrodošla v procesu kompostiranja, saj je narejena iz sintetičnih materialov, ki se ne zgradijo. Zato, ne kompostirajte čaja z vrečko, razen če ste prepričani, da je vrečka narejena iz bombaža.

 

 

kompost

Morda vam bo všeč tudi