sex free latina takes hard fucking and hot load.

Uši na vrtu – kako se jih znebiti na popolnoma naraven način?

Vsak vrtičkar goji prav posebno sovraštvo do listnih uši. Listne uši posesajo življenje iz rastlin in lahko naredijo kar nekaj škode. Vendar pa še vedno obstaja pot, kako se jih znebiti na popolnoma naraven način. Ti majhni in drobni insekti so po navadi različnih barv: zeleni, rožnati, beli, oranžno-sivi, rjavi ali pa črni.

Kje živijo listne uši?

Listne uši najdemo na mladih rastlinah, razpršene po celotni rastlini ali pa le pod listnom. Največkrat jih zasledimo takrat, ko temperatura zunaj narašča, s tem pa narašča tudi njihovo število.
Nekatere listne uši najdemo le na eni rastlini, med tem ko lahko najdemo druge tudi na več različnih rastlinah.
Listne uši se hranijo s sokovi rastline, s hranjenjem posledično v rastlini zavirajo novo rast, velikokrat pa se zaradi uši, listi tudi nakodrajo.

Uši živijo v kolonijah, po navadi so brez kril in jih je zaradi tega lažje nadzorovati. Uši s krili pa lahko na vrtu ustvarijo resno težavo, saj se le v nekaj dnevih dodobra razmnožijo. Čeprav se listne uši hitro množijo, pa se kljub temu, iz rastline na rastlino, premikajo zelo počasi.

Kaj lahko storimo preventivno?

Za naravno preventivo lahko v tem primeru poskrbimo tako, da po različnih kotičkih našega vrta nasadimo nekaj aromatičnih zelišč:

• Origano,
• Česen,
• Mačja meta,
• Koper,
• Meta,
• Koromač…

Zajezitev težave z listnimi ušmi

Vse vrste listnih uši lahko obvladamo brez večjega napora. Ker si seveda večina vrtičkarjev želi naravnega vrtnarjenja pa za listne uši obstaja kar nekaj naravnih rešitev.

listne uši

Kako se znebiti listih uši s pomočjo naravnih domačih pripravkov?

Neemovo olje

Neemovo olje je naravni fungicid, ki prav tako deluje antibakterijsko. Priporoča se uporaba v povezavi z detergentom in sicer:
V 5 litrov vode dodamo tri do štiri žlice detergenta, v to mešanico pa zmešamo tudi nekaj neemovega olja.
Ta mešanica ne bo le ubila listnih uši, temveč bo tudi branila rastlino pred vnovičnim pojavom uši.

Na žalost pa bo ta mešanica, zaradi detegrenta odganjala tudi tiste dobre insekte, ki rastlini koristijo pri rasti.

Za odganjanje listnih uši lahko uporabimo tudi eterična olja

Za odganjanje listnih uši z eteričnimi olji, lahko uporabimo eterična olja rožmarina, timijana ali pa eterično olje poprove mete. V liter vode vmešajte od 6-10 kapljic eteričnega olja, vse to prelijte v razpršilko in poškropite po tisti rastlini, na kateri se nahajajo uši.

Organski pripravek s paradižnikovimi listi

Rastlina paradižnika vsebuje alkaloide – alkaloidi se nahajajo v samem središču paradižnikovih listov. S tem ko odrežemo list iz paradižnikovega stebla, se iz njega sprostijo alkaloidi. Ko paradižnikove liste namočimo v vodo, doboimo močan pripravek za boj proti listnim ušem.

Kaj potrebujemo za pripravek s paradižnikovimi listi?

• 20-40 gramov paradižnikovih listov
• Cedilo
• 200 ml vode
• Razpršilko

Za domač sprej, namočimo paradižnikove liste v vodo in jih v vodi pustimo čez noč. Naslednji dan jih s pomočjo cedila, odcedimo in tekočino prelijemo v razpršilko.

Kako ga uporabimo?

Ko se bojujemo z listinimi ušmi, mešanico poškropimo po celotni površini prizadete rastline.

listne uši

Organski pripravek s česnom

Česen se za boj s škodljivci, uporablja že vrsto let. Česen namreč vsebuje v sebi žveplo, ki je tudi kakor neemovo olje, naravni fungicid in deluje antibakterijsko.

Kaj potrebujemo za pripravek s česnom?

• 3-4 stroke česna,
• Cedilo,
• Olje,
• Razpršilko,
• Vodo.

Za pripravo spreja, na drobno nasekljamo stroke česna in jih namočimo v 2 čajni žlički olja. Pripravek pustimo počivati 24 ur. Po 24-ih urah ga odcedimo in ga dodamo v 400 ml vode.

Kako ga uporabimo?

Najprej je priporočljivo da izvedete poskus na majhnem delčku rastline in sicer tako, da po majhnem delu razpršite pripravek s pomočjo razpršilke. Če v treh dnevih ne opazite rumenenja listov, lahko mešanico uporabite na rastlinah.

Preverite pa tudi: Kako na naraven način iz vrta odstranimo mravlje?

 

Morda vam bo všeč tudi