sex free latina takes hard fucking and hot load.

Nasveti za jesensko sajenje čebule

Jesen je čudovit čas za sajenje čebule.  S tem, ko jeseni posadimo čebulo, si zagotovimo zalogo čebule za poletje. Jesensko sajenje čebule je zelo podobno jesenskemu sajenju česna, to pa si lahko pogledate tukaj: https://www.explicit.si/jesensko-sajenje-cesna/

Čeprav lahko čebulo sadimo tudi spomladi, je naš pridelek čebule vedno boljši takrat, ko jo posadimo v jeseni. Razlika se opazi že v sami velikosti čebule, prav tako pa je razlika več kot očitna, ko pride do okusa, saj je jesenska čebula dosti bolj sladka. To pomeni, da če posadimo čebulo jeseni, bomo že nekje v sredini junija lahko pobrali prvi pridelek.

Jesensko sajenje čebule – kako, kdaj in zakaj?

Priprava zemlje

Čebula najbolje uspeva v rahli in rodovitni zemlji, zato je morda najbolje, da po vrstah, ki jih boste naredili za sajenje čebule, najprej potrosite malo komposta.

Kdaj in kako sadimo čebulo?

Čebulo lahko posadimo skupaj s česnom, torej v začetku oktobra ali pa koncu septembra. Najpomembneje je, da posadite čebulo kakšne 4-6 tednov pred pogosto zmrzaljo.

Za sajenje čebule naredimo plitke vrste, globoke od pol centimetra do centimeter in pol. Nato čebulice z širšim delom obrnjenim proti zemlji posadimo in pokrijemo s prstjo. Po večletnih izkušnjah čebulice sadimo v razmaku od deset do petnajst centimetrov, zgolj zaradi tega, da ima vsaka čebulica več prostora za samo rast. Razmak med vrstami pa naj bo vsaj trideset centimetrov.

 

Dodatni nasveti:

  • Za jesensko sajenje čebule lahko uporabimo dve najbolj pogosti vrsti čebule, kot sta prezimna čebula (Majski srebrnjak) in Zimski luk (šopasta čebula),
  • Spomladi je zelo dobro, da okoli čebule dodate kompost, saj boste s tem izboljšali rodovitnost zemlje.
  • Rast čebule pa lahko pospešite z gnojilom iz morskih alg, saj so bogate s fosforjem, ki pa je odgovoren za ustvarjanje velikih in okusa polnih plodov,
  • Čar jesenskega sajenja čebule je v tem, da ni potrebno posebej skrbeti zato, da bo v začetku poletja naredila lepe plodove. Le poskrbeti moramo, da okoli nje ne bo veliko trave, ki bi jo ovirala pri rasti.

Morda vam bo všeč tudi