sex free latina takes hard fucking and hot load.

Pepel – mnogo načinov, kako ga lahko uporabimo doma in na vrtu

Uporaba pepela na vrtu je pametna rešitev, za vse tiste, ki želijo odpadke ponovno uporabiti ali pa za tiste, ki se radi poslužujejo naravnemu vrtnarjenju. Pomembno je, da upoštevamo, da lahko pepel prekomerno zviša pH raven prsti. Lesni pepel vsebuje 25 % kalcijevega karbonata, 3% kalija in še druge uporabne sestavine, kot je recimo fosfor, mangan in pa cink. Po standardih komercialnega gnojila, lesni pepel vsebuje 0-1-3 (N-P-K).

NPK je kratica za N – dušik, P – fosfor in K – kalij, ki označuje umetno gnojilo v kmetijstvu.

 • DUŠIK je odgovoren za rast listov na rastlini.
 • FOSFOR je odgovoren za rast korenin in cvetlic ter za razvijanje sadnih sadežev.
 • KALIJ je hranilno sredstvo za rastline, poleg tega pa skrbi za to, da se rastlina pravilno razvija. 

V pepelu pa najdemo še druge hranilne snovi – magnezij, baker, bor…

LESNI PEPEL

Pepel, ki ga pridobimo iz trdega lesa (gaber, bukev, hrast, akacija, hruška, jesen, javor…) vsebuje več zgoraj naštetih sestavin, kakor pepel iz mehkega lesa (bor, smreka, jelka, lipa, macesen, breza, jelša…)

Ena izmed pomembnejših stvari pa je, da bo pepel ki je nastal iz vej, obrezanega drevesa vseboval dosti večji delež kalija in drugih hranil, kakor pepel nastal iz starejšega lesa.

Izogibati pa se morate pepela, ki je nastal pri izgorevanju kartona, barvanega lesa ali pa lesa obdelanega s kemikalijami.

Prav tako pa lahko tudi uporabite pepel iz izgorelega oglja.

Kako uporabiti pepel na vrtu?

Izboljša kompost

Uporaba lesenega pepela je odlična za kompost. Kompostu namreč doda mikro hranila in majhne količine kalija in fosforja, odsvetujejo pa prekomerno uporabo pepela, saj naj bi v prekomerni uporabi, pepel spremeni pH prsti. Torej, če ga boste posipali po kompostu, je najbolje če ga potrosite na vsakih 15 centimetrov bioloških odpadkov. Če pa je vaš kompost zares bogat z olupki sadja in z drugimi kislimi odpadki, lahko količino pepela povečate

Odganja polže

Kakor že zgoraj omenjeno moramo na našemu vrtu pepel uporabljati zares previdno, vendar z premišljeno uporabo lahko dosežemo popoln izgon polžev.

Paradižnik

Če je vaša prst kisla, jo lahko za gojenje paradižnika uravnate s pepelom. Paradižnik obožuje prst, ki je nevtralna ali pa rahlo bazična.

 1. Leseni pepel lahko na vaš vrt potrosite, če je vaša prst kisla. Večina rastlin obožuje rahlo bazično do nevtralno prst. Izogibajte se uporabi pepela, če je vaša zemlja že nevtralna.
 2. Zelenjava kot je recimo paradižnik, brokoli, artičoke, zelje, beluši, pesa – ima najraje prst, ki je nevtralna do rahlo bazična.
 3. Dobro deluje tudi na kapusnice – brokoli, cvetačo in brstični ohrovt.

pepel

Varnostni ukrepi

 1. Pepela nikoli ne posipajte po azalejah, vrtnicah in krompirju.
 2. Pepela nikoli ne uporabljajte kadar dežuje, saj bo dež drugače spral bistven element, ki je odgovoren za oblikovanje cvetov in plodov – kalij.
 3. Pepela nikoli ne posipajte na sadike rastlin na vrtu, saj vsebuje soli, ki bi utegnile škoditi mladim rastlinam.

Kako še lahko uporabimo pepel?

 • Znano je, da čisti tudi steklo in železo – čeprav težko verjamete, lahko pepel iz trdega lesa očisti – umazanijo in madeže na steklu, lepljive ostanke od raznih nalepk, žar in srebrnino.

Čistilo iz pepela pripravimo tako, da ga zmešamo z zelo malo vode in vanj namočimo bombažno krpo, po koncu procesa čiščenja pa površino sperite z vodo. Pomembno pa je tudi, da med čiščenjem nosimo rokavice.

 • Mastne in oljne madeže lahko preprosto počistite tako, da nanje potrosite nekaj pepela in nato obrišete površino s krpo.
 • Če boste potrosili nekaj pepela na predele okoli hiše, kjer se pogosto potikajo zajedalci, se jih boste na takšen način definitivno znebili.
Morda vam bo všeč tudi