sex free latina takes hard fucking and hot load.

Primerjava: LED žarnice, varčne žarnice in navadne žarnice

Pri današnjih cenah je zamenjava hišne osvetljave z LED žarnicami, zelo dobra investicija za prihodnost in seveda za naš žep.
Samo nekaj desetletij nazaj, so bile žarnice samo žarnice. Naš vložek v žarnice ni bil posebej pomemben, ker smo tako ali tako imeli samo eno možnost pri izbiri žarnice.
V preteklih letih, pa nam je tehnologija prinesla še druge žarnice – imenovane CFL ali kompaktne fluorescentne sijalke (varčne žarnice) ter LED žarnice. Zato smo naredili primerjavo: led žarnice, varčne žarnice in navadne žarnice.

žarince
LED ŽARNICA PROTI NAVADNI ŽARNICI

PREDNOSTI LED ŽARNICE

– Daljša življenjska doba – povprečna LED žarnica gori 30,000 ur. To je 15 – krat dlje, kot navadna.
– Učinkovitost – povprečna LED žarnice uporabljajo šestino energije navadne sijalke in proizvaja isto količino svetlobe.

PREDNOSTI NAVADNIH ŽARNIC

– Oddajajo toploto – za nekatere je to velika prednost, ker jih uporabljajo za rast rastlin
– Cena za navadne žarnice je občutno manjša od cen za LED žarnice.

LED ŽARNICE PROTI VARČNIM ŽARNICAM

Ko so bile navadne sijalke izpodrinjene iz prodaje, zaradi prevelike električne uporabe, so bile sijalke s fluorescentno svetlobo ali po naše varčne sijalke njihov največji konkurent. Vendar, to je bilo veliko pred napredno LED tehnologijo. Saj je tehnologija LED žarnic postala cenovno konkurenčna varčnim žarnicam.

LED PREDNOSTI

– Daljša življenjska doba – povprečen življenjski cikel LED žarnice je štirikrat večji od varčne žarnice.
– Učinkovitost – povprečna LED sijalka uporabi 2/3 od energije, ki jo porabi varčna žarnica.
– Odpornost – kakor navadne žarnice so tudi varčne žarnice zelo lomljive.
– Prižiganje in ugašanje ne bo skrajšalo življenjske dobe
– Življenjska doba varčne žarnice se občutno zmanjša, če jo pogosto prižigamo in ugašamo.

PREDNOSTI VARČNE ŽARNICE

– Ne obstajajo, čeprav so varčne žarnice še vedno občutno cenejše od LED sijalk.

Nekaj let nazaj so bile prednosti LED žarnice isto očitne, vendar se cenovno nikakor niso mogle primerjati z varčnimi sijalkami. Danes pa so cene LED sijalk občutno upadle in tehnologija le teh je samo še napredovala.

 

CENOVNA PRIMERJAVA: LED ŽARNICE, VARČNE ŽARNICE IN NAVADNE ŽARNICE

 

NAVADNA ŽARNICA VARČNA ŽARNICA LED
Približna cena za eno žarnico 1€ 2€ 3€ ali manj
Povprečna življenjska doba 1200 ur 8000 ur 30000 ur ali več
Watt 60 W 14 W 10 W
Koliko žarnic potrebujemo za 25,000 ur uporabe? 23 3 1
Celoten strošek za eno žarnico v 23 letih 21€ 6€ 3€

 

 

 

 

KAKO UČINKOVITE SO LED ŽARNICE?

Led žarnice so trenutno na trgu najbolj učinkovite. Kakor je vsem nam že znano, proizvajajo več svetlobe z manj porabljene energije, kakor katera koli druga vrsta sijalke.

Tipična 60W žarnica z žarilno nitko, lahko proizvede do okoli 800 lumnov. Isto svetlobo bo LED žarnica proizvedla z 10W.
Povprečna LED žarnica danes bo proizvedla okoli 80 LPW (lumnov na vat). Obstajajo pa tudi še močnejše LED sijalke, ki bodo proizvedle do 150 lumnov na vat.

Z eksperimenti so dosegli mejo 300 lumnov na vat.

KAKO DOLGA JE ŽIVLJENJSKA DOBA LED ŽARNICE?

Povprečna LED žarnica, na trgu, bo imela življenjsko dobo okoli 30,000 ur ali več. Pomembno je, da se zavedate, da LED žarnica ne bo kar izgorela, kakor je to v navadi pri navadni žarnici. Res pa je, da čez čas postanejo manj učinkovite in proizvajajo manj svetlobe. Proizvajalci predpostavljajo, da ko se življenjska doba LED žarnice krajša se svetilnost zmanjša na 70% prvotne svetilnosti. Prižiganje in ugašanje pa naj ne bi vplivalo na njihovo življenjsko dobo.
Komponenta, ki proizvaja svetlobo v LED svetilki, se imenuje dioda.

ALI SE LED SIJALKE ZAGREJEJO?

Ja in ne. Če se jo poskusite dotakniti takoj potem, ko je bila nekaj časa prižgana, bo malo toplejša od sobne temperature. Če pa jo odvijete in jo primate za kovinski del, bo pa ta precej vroč. Večina vročine je v bazi, kjer se nahaja LED.

KOLIKO STANEJO LED ŽARNICE?

Cena žarnic je močno padla, skozi zadnja leta. Če želite zamenjati žarnice po celotni hiši, je zelo pametno, da jih kupite v večjem pakiranju. Cene za LED žarnice se gibljejo od 2€ naprej, odvisno od tega koliko lumnov želite.

ALI LED ŽARNICE PRIVLAČIJO ŽUŽELKE?

Ne, temveč celo zmanjšajo količino žuželk okoli žarnice. Večina tipov žuželk vidi različne valovne dolžine svetlobe. Zato ni nikoli čisto popolnoma zagotovljeno, da jih LED žarnica ne bo privlačila. Kakorkoli, večino žuželk privlačijo kratke valovne dolžine svetlobe, še posebej jih privlači UV svetloba – tako se lahko bolje usmerijo. Žarnice, ki oddajajo kratko valovno dolžino svetlobe (hladno bela), bodo privlačile žuželke. Svetloba, ki oddaja dolge valovne dolžine svetlobe (rumena, oranžna, rdeča) bo manj vidna za žuželke. LED žarnice proizvajajo zelo malo ali pa nič UV svetlobe, kar pomeni, da so posledično manj privlačna za žuželke.

žarince

Morda vam bo všeč tudi