sex free latina takes hard fucking and hot load.

Kako lahko v jeseni pripravimo prst za naslednji pridelek?

0

Ko vzgajamo vrt, je za uspešen pridelek na prvem mestu vedno najbolj pomembna prst. Če prst, rastlinam ni možna priskrbeti vsega, kar je za njih pomembno, da lahko zrastejo v zdrav pridelek, lahko to za rastline pomeni, da bodo imele mogoče manj vseh hranilnih snovi.

Rastline pridobivajo svoje vitamine in minerale iz zemlje, kar pomeni, da če zelenjava raste v prsti, kateri primanjkuje hranilnih snovi, je skoraj isto, če bi ljudje v svoje telo neprestano vnašali hrano, ki ima zelo malo hranilnih snovi, kakor je to na primer koruza.

pridelek

Kaj imajo skupnega – prst, pridelek in velike svetovne korporacije?

Veliko korporacij, ki se ne ukvarja z ekološkim pridelovanjem in pretežno strmijo k kvantiteti in ne k kvalitetni pridelavi zelenjave, se praktično požvižga na vse hranilne snovi v zelenjavi, dokler so seveda police v trgovinah polne. Raziskave namreč kažejo, da je novodobni pridelek, ki se znajde na trgovinskih policah – večji, vendar v njem primanjkuje mineralov in vitaminov.

V drugih besedah to pomeni, da so se ljudje skozi čas zmeraj bolj pričeli zanašati na kemično pridobljena gnojila, in so nekako v tem procesu pričeli pozabljati na zdravo prst iz katere seveda zraste zdrav in mineralov ter vitaminov poln pridelek. Na srečo pa imamo to moč, da si na našem vrtu za vsako sezono v naprej pripravimo zemljo iz katere bo zrastel pridelek, ki ne bo le poln mineralov, temveč tudi vseh vitaminov, ki so v tem času neizmerno potrebni za vsakega človeka posebej.

Zakaj je dušik pomemben za pridelek?

To je namreč ena izmed glavnih sestavin v vseh gnojilih. Dušik je za rastline ključnega pomena, saj zaradi njega pridelek zraste in pridobi na teži. Rastline nedvomno potrebujejo dušik in zato je pomembno, da z naravnimi gnojili povečamo vrednost dušika.

Katere rastline imajo neizmerno veliko količino dušika?

  • Navadni gabez

Gabez ljudje velikokrat smatrajo kot plevel, vendar je veliko več kot to. Raste pa namreč na travnikih, ob potek, rekah ali pa v svetlih gozdovih. V rastlini pa spodbuja rast listov, ki so pomembni za pretakanje in hrambo hranilnih snovi v rastlinah.

  • Grah

Grah, prsti predstavlja čudovito zeleno maso. Rastline pa v takšni zemlji zares dobro rastejo, zaradi podpore dušika, ki jo pridobivajo iz nje.

  • Detelja

Detelja, je kot rastlina vsesplošno spoštovana. Za prst jo lahko uporabimo, kot zaščito pred mrzlimi dnevi, saj bo zemlja pod odejo iz detelje še vedno aktivna. Deteljo je zelo hvaležna rastlina, prav tako pa je odlična za prst, saj ji priskrbi dovolj dušika.

Rastline za zeleno gnojenje

September je čas, ko so gredice na vrtu že skoraj prazne in s tem posledično tudi izpostavljene vsem vremenskim vplivom. Rastline za zeleno gnojenje pa so odlične za to vmesno odboje, ko na vrt ni več skoraj nič. Z njimi lahko namreč do naslednje sezone vrtičkanja obdržimo vse hranilne snovi, ki se nahajajo v prsti. Prav tako pa si zagotovimo, da bo prst med neobdelovalnim obdobjem obdržala svojo prvotno strukturo. Rastline za zeleno gnojenje pa so na primer – gorčica, lucerna, rž in bob. Telahko naberemo in jih položimo direktno na zemljo.

In situ kompost

Vrtnarjenje s pomočjo komposta v današnjih časih, zares ni več velika skrivnost.. Vendar ni nujno, da za kompost potrebujemo ograjo ali pa velike plastične posode, dovolj je le, če na vrtu, po tem ko smo ga spraznili, skopljemo veliko luknjo in vanj mečemo biološke odpadke, seveda le tiste, ki tja spadajo. Preverite pa, česa definitivno ne bi smeli odlagati na kompost. Torej v to luknjo lahko seveda odlagamo biološke odpadke, ne pozabite pa, da zraven dodate isto količino rastlin, polnih z ogljikom – suha trava, odpadlo listje… Pomembno je, da veste, da bo takšen kompost potreboval malo več časa, kakor tisti v ogradi, vendar, ko pa se bo razgradil, bo celotni površini vrta zagotovil velike količine hranilnih snovi, ki bodo potovale direktno v rastline.

Rastline z globokimi koreninami

Rastline kot so: regrat, gabez in boraga, velikokrat smatrajo za plevel. To pa je zelo velika napaka! V realnosti pa te rastline na vrt s sabo prinesejo dve zelo pomembni stvari. Globoke korenine namreč razbijajo trdo zemljo, prav tako pa s svojim ‘rudarjenjem’ pod zemljo, iz globine prinesejo zelo veliko mineralov, ki kasneje potujejo tudi do vseh drugih rastlin, ki jih imamo na vrtu. Lahko pa jih še vedno izkopljemo in njihove liste pustimo na površini vrta, na takšen način pa bodo rastline prav tako priskrbljene s pomembnimi hranilnimi snovmi.

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

Namesto, da se iz vrta znebimo teh koristnih rastlin, ki delujejo kot čudovit vir dušika, zgolj z namenom, da bi gojili monokulture v goli zemlji in zastrupljali zemljo s pomočjo različnih kemičnih gnojil… lahko delujemo z naravo in z naravnimi rastlinam in za rast pridelka ustvarimo čudovito okolje. Saj ti naravni sistemi nedvomno zagotavljajo sestavine mikrohranil in mineralov, ki konec koncev končajo na našem krožniku. Za zdravje se gre!

[su_divider top=”no” size=”2″ margin=”30″]

pridelek

Morda vam bo všeč tudi