sex free latina takes hard fucking and hot load.

Rumeni listi na rastlini – zakaj rumenijo?

Rumeni listi so pogost simptom, da je z rastlino nekaj narobe. Vendar, če pogledate bližje, lahko odkrijete točno to, kar je narobe z rastlino – kaj ji primanjkuje in česa ima preveč…

Rumeni listi na rastlini – zakaj rumenijo?

Rastlinska bolezen, imenovana – kloroza: zakaj se pojavijo rumeni listi na rastlini lahko vodi do številnih razlag, zakaj je do tega prišlo. Kloroza ni nekakšno odkritje tople vode, vidno pa kaže, da rastlini primanjkuje klorofila – pigmenta, ki ga rastline uporabljajo pri ulovu sončne svetlobe za fotosintezo. Med tem, ko daje klorofil rastlini svojo zeleno bravo, lahko pomanjkanje klorofila povzroči spremembo barve – svetlo zelena, rumena ali pa rumeno-bela.

Rumeni listi na rastlini
©  Flickr, Forest and Kim Starr – https://www.flickr.com/photos/starr-environmental/

Pomanjkanje hranil v rastlini

Eden izmed glavnih razlogov za to, da se pojavijo rumeni listi je pomanjkanje hranil v rastlini. Plini poleg vodika, kisika in ogljika, rastline potrebujejo več deset mineralnih hranilnih snovi za preživetje. Zato je v tej fazi pomembno, da opravimo pH test prsti. Ta način je najboljši zato, ker lahko na takšen način izvemo kaj rastlini dejansko manjka.

Pomanjkanje hranilnih snovi v rastlini lahko privede do tega, da porumenijo najprej starejši listi, drugi pa začno z novo rastjo. To pa je zaradi tega, ker so nekatere od hranilnih snovi v rastlini mobilne. Kar pomeni, da lahko rastlina premika hranilne snovi od mesta do mesta. Ko rastlini primanjkuje hranilne snovi kakor je dušik, lahko sama potegne dušik iz starih listov in sama sebi pripomore k temu, da raste naprej. Pomanjkanje dušika pa v starih listih pomeni, da bodo kaj kmalu porumeneli.

K dušiku, ki je mobilna hranilna snov, prištevamo tudi fosfor, kalij, magnezij in nikelj. Železo, ki je statična hranilna snov, pa je združeno z kalcijem, sulfurjem, boronom, bakrom, manganom in cinkom.

Zdaj ko smo razčlenili hranilne snovi, na tiste, ki se po rastlini premikajo in na tiste ki so statične lahko nadaljujemo z raziskovanjem, zakaj list porumeni.

  • Pomanjkanje dušika in kalija se po navadi pojavi v starejših listih.
  • Rumenenje novih listov pa kaže na pomanjkanje železa ali pa kalcija.

Škodljivci na rastlini

Pomanjkanje hranilnih snovi se na listih kaže z različnimi simetričnimi vzorci, med tem ko se napad škodljivcev kaže z asimetričnimi vzorci na listih rastline. To vključuje tudi vso škodo, ki so jo šk

odljivci naredili na rastlini, prav tako pa je to zelo pogost indikator za glivične bolezni rastline. Škoda, ki jo škodljivci naredijo na rastlini lahko vodi do kloroze in se zaradi tega pojavijo rumeni listi na rastlini.

 

Preveč zalite rastline

Če ste izključili možnost o glivični bolezni, pa lahko pri rumenih listih pomislite na to v kolikšni količini ste rastlino zalivali. Če ste rastlino zalivali v preveliki meri, bosta prst in rastlina, mokra… logično. Preveč vode lahko vodi k uvelosti in mlahavosti med tem, ko se premalo vode kaže skozi posušenost.

Zalivanje v nepravilni količini pa ni edini razlog za to, da rastline utonejo. Nekatere vrste prsti boljše vpijajo vode, med tem ko spet druge sploh ne vpijajo vode. Drugi razlog za nastanek kloroze pa se vrti okoli lončka in rastline. Rumeni listi na rastlini lahko pomenijo, da ima rastlina premalo prostora in zato njene korenine ne delujejo dobro.

Rastlina ima premalo sončne svetlobe

Ne pozabite pa na sončno svetlobo. Vsa voda in hranilne snovi vam ne bodo pomagale, če bo rastlina prekratek čas preživela na sončni svetlobi.  Veliko zelenjavnic na našem vrtu – paradižnik in kumare, obožujejo sončno svetlobo in je zanju celo potrebnih vsaj šest ur sončne svetlobe.

Ne pozabite pa tudi, da se potreba po soncu razlikuje od rastline do rastline.

Zato, si lahko spodaj v infografiki ogledate, kaj je z vašo rastlino narobe:

rumeni listi

Morda vam bo všeč tudi