sex free latina takes hard fucking and hot load.

Transparenten senzor na dotik – ”touchpad”, ki deluje četudi je upognjen ali pa raztegnjen

Nov transparenten in fleksibilen senzor na dotik – ”touch pad”, lahko začuti dotik prsta, tudi če je ta material upognjen. To bo inženirjem nekega dne omogočilo, da bodo ustvarili napredne nosljive senzorje na dotik.

Znanstveniki po vsem svetu pospešeno razvijajo fleksibilno elektroniko – zaslone, fotoaparate, baterije in pa solarne panele. Te naprave bodo lahko enkrat v prihodnosti prišili v oblačila, vstavili v kibernetične dele telesa ali pa celo v človeško telo.
V preteklosti, so znanstveniki razvijali fleksibilne senzorje na dotik, z materiali kot so ogljikove nanocevke in pa srebrne nano-žice. Kakorkoli že, te naprave so imele težave z delovanjem, takrat ko so bile raztegnjene. Saj niso bile možne razlikovati med dotikom prsta in pa med materialom v času raztegovanja.

Senzor na dotik

senzor na dotik

IZGLED, SESTAVA IN FUNKCIONALNOST

Nov senzor na dotik je izdelana iz hidrogela, ki je zelo podoben tistim materialom iz katerih so narejene tudi kontaktne reče. Veliko ljudi, ki pomisli na gel, pomisli na nekaj mehkega in zelo šibkega. Vendar so v zmoti, saj so razvili ekstremno trde gele, ki bodo lahko nadomeščali tudi hrustanec.

Znanstveniki so hidrogel ovili v silikonsko gumo. Tako so ustvarili 3 centimetre širok prosojen kvadrat, s 16 gumbi.

Matrika tega senzorja na dotik, ohrani svoje sposobnosti tudi takrat, ko je upognjena ali pa raztegnjena. Prav tako pa zdrži tudi vpliv zunanjih dejavnikov – politje kave. Ta prosojen zaslon pa lahko celo zazna več prstov hkrati, kar je pa potrebno za recimo zoomiranje na pametnem telefonu.
Znanstveniki so povedali tudi, da so ti materiali zelo ugodni, saj so za izdelavo kvadratnega metra porabili le en dolar.

Senzor na dotik

Morda vam bo všeč tudi