sex free latina takes hard fucking and hot load.

Prepoznajte bolezni paradižnika – od zvijanja pa vse do rumenenja listov…

Eden izmed najboljših momentov, ki jih lahko doživimo na domačem vrtu, je vsekakor takrat, ko iz vejice utrgamo paradižnik. Čeprav je paradižnik nezahtevna rastlina, pa jo lahko vseeno doletijo različne bolezni, jo obiščejo škodljivci ali pa preprosto podleže vremenskim vplivom, kar pa kasneje zahteva posebno pozornost. Bolezni paradižnika pa se lahko izognemo s prilagajanjem rastnih pogojev, manjšo previdnostjo in pozornostjo.bolezni paradižnika

Bolezni paradižnika

Paradižnikova plesen

Paradižnikova plesen je ena izmed bolezni paradižnika, največkrat se pojavi ob daljših deževnih obdobjih. Na listih se tako pojavijo spore, s pomočjo katerih se kasneje ob dežu ali vetru prenaša plesen.

Kaj lahko storimo, ko se pojavi paradižnikova plesen?

  • Paradižnikovo plesen lahko preprečimo s tem, da rastline redno pregledujemo in smo pozorni na nastanek rjavih pik na površju listov.
  • Če se na paradižnikovih listih pojavijo rjave lise jih je potrebno čimprej odstraniti. Če jih odstanjujemo s pomočjo škarij, jih je potrebno po končanem delu dobro razkužiti.
  • Pri nastanku plesni na večjem številu rastlin paradižnika pa lahko posežemo po naravnem fungicidu – sodi bikarboni. Mešanica iz sode bikarbone lahko zelo učinkovito prepreči zgodnji nastanek ali pa tudi tisto plesen, ki je na rastlini prisotna že nekaj časa. Za mešanico iz sode bikarbone uporabimo 2 litra tople vode, eno jedilno žlico sode bikarbone in pa eno kapljico tekočega mila. Vse skupaj dobro premešamo in prelijemo v razpršilko, mešanico nato poškropimo po celotni površini listov in rastline.

bolezni paradižnika© Daniel Mietchen

Rumenenje listov na paradižniku

Listje bodo na paradižniku pričeli rumeneti med rastnim obdobjem. Za to težavo lahko stoji kar nekaj možnih odgovorov: od uši, ki pričnejo napadati rastlino, pomanjkanja hranilnih snovi, pa vse do glivičnih bolezni. Vendar je pomembno, da se pri ugotavljamo za katero bolezen gre, ne pranaglimo preveč, saj rumenenje listov na paradižniku ne pomeni nujno, da mu primanjkuje hranilnih snovi. Ko gre za pomanjkanje hranilnih snovi, se na listih, tik med žilami listov, pričnejo pojavljati rumene lise.

Kaj lahko storimo, ko se pojavi rumenenje listov na paradižniku?

Uporabimo lahko epsom sol, ki vsebuje visoko količino magnezija. Kar je za rasltino paradižnika pomembno, saj uporablja magnezij kot pomoč pri nastajanju fotosinteze. Za reševanje rastline z epsom soljo, zmešamo 1 jedilno žlico epsom soli v 3 litre vode. Mešanico lahko nanašate na rastlino ob cvetenju in pa tudi kasneje, ko se na paradižniku že razvijajo plodovi.

bolezni paradižnika

Zvijanje listov na paradižniku

Zvijanje listov na paradižniku je eden izmed mnogih znakov, ki pokažejo, da z rastlino ni vse tako kot mora biti. Zvijanje listov na paradižniku veliokrat povzroči visoka temperatura ali pa zvijanje listov na paradižniku povzroči šok, ki ga rastlina doživi ob morebitni presaditvi. Še ena od bolezni paradižnika, ki povzroči zvijanje listov pa je tudi paradižnikov pegavi virus.

bolezni paradižnika

Paradižnikov pegavi virus

Simptomi te bolezni paradižnika poleg zvijanja, vključujejo tudi nastanek zelenih ali rjavih krogov na samem plodu. Ko pride do te boezni, pa na žalost ne moramo kaj veliko narediti.

Bele lise na listih paradižnika

Bolezen imenovana oidij se na paradižniku odraža v obliki belih lis, ki se pojavijo na površini lista. Poleg pojava belih lis na površini lista, pa se lahko te pojavijo tudi na steblih, kar pa lahko povroči odpadanje listov iz paradižnika.

Kaj lahko storimo, ko se na listih pojavijo bele lise?

  • Rastlino lahko oskrbimo tako, da iz nje poberemo vse liste na katerih so se pričele pojavljati bele liste.
  • Za to vrsto bolezni na paradižniku pa je učinkovit tudi pripravek iz sodebikarbone.

Za borbo proti belim lisam na paradižniku pa lahko uporabite tudi naravne fungicide, kot sta recimo neemovo olje in pa jojobino olje. Nanašanje teh dveh olij na rastlino paradižnika pa ni priporočljivo ob visokih zunanjih temperaturah ali pa takrat, ko je zemlja popolnoma izsušena.bolezni paradižnika

Preberite pa si tudi: Mleko; 5 nasvetov za uporabo na vrtu

 

 

 

Morda vam bo všeč tudi