sex free latina takes hard fucking and hot load.

Zakaj začimbe v lončku ne uspevajo?

Začimbe v lončku so čudovita pridobitev v kuhinji, ampak kaj ko ta kar kmalu po nakupu ovenijo ali pa se posušijo. Ali se sprašujete kaj je razlog za to, da se vam začimbe v lončku preprosto posušijo in izgubijo še tiste najmanjše znake življenje. Dobra novica je, da jih lahko ponovno prebudimo in jih vzpodbudimo, da zopet pričnejo z rastjo.

Zakaj začimbe v lončku ne uspevajo?

Premalo sončne svetlobe

Skozi fotosintezo rastlina proizvaja vse pomembne hranilne snovi, ki so potrebne, da rastlina lepo uspeva. Fotosinteza pa se seveda ne vrši dokler nima pomoči sonca. Pomembno je da Začimb v lončku, ne puščate v temnih kotih, saj bodo ta kljub rednemu in pravilnemu zalivanju, vedno uvenela.

Vsekakor pa imejte v mislih tudi dejstvo, da potreubjejo nekatere vrste rastlin več sonca, spet nekatere pa manj sonca, da lahko sploh uspejo .

Rastline, ki potrebujejo sonce: bazilika, timijan…

Rastline, ki ne potrebujejo sonca za rast: peteršilj, drobnjak.

zacimbe v loncku

Zelišča v lončku zalivate enako, kakor zalivate sobne rastline

Ena izmed ključnih težav je vsekakor zalivanje. Čeprav druge sobne rastline zalivate enkrat tedensko, se za zelišča v lončku priporoča dnevno zalivanje.

Obrezovanje zelišč je ključnega pomena za rast rastline

Začimbe v lončkih je potrebno redno obrezovati, da lahko tako rastejo naprej in pa še bujnejše, kakor so prej.

Liste pobirate na napačnem predelu rastline

Če bi zgradili grad iz kock je smiselno, da pri odvzemanju kock ne bi začeli na dnu, saj bi se grad takoj porušil. Podobno pa je tudi z zelišči v lončkih,.Zanje velja nenapisano pravilo, ki pravi da ne smemo trgati listov čisto pri samem dnu rastline. Listi na dnu stebla zgledajo starejši in večji, kar posledično pomeni, da so dosti bolj privlačni za odtrgat, kakor tisti na vrhu rastline.

Lonček brez lukenj za odtekanje vode

Luknje na samem dnu lončka so zelo pomembne, saj brez njih rastlina ne diha, kar pa posledično vodi do gnitja korenin…

Iztrošena zemlja brez hranilnih snovi

Gnojenje je za začimbe v lončku bistvenega pomena, saj se brez hranilnih snovi spremeni v, na pogled, zelo utrujeno in peščeno zemljo.

Več o rastlinah, ki jih lahko gojimo kar na okenski polici, pa si preberite tukaj – klikni. 

Preverite pa tudi, kako ustvariti svoj zunanji spiralni vrt: klikni...

 

 

Morda vam bo všeč tudi