sex free latina takes hard fucking and hot load.

Bananini olupki – 5 nasvetov kako jih lahko uporabimo na vrtu

Banane imajo zelo pozitiven vpliv na naše zdravje, saj so bogate s fosforjem in kalijem. Prav tako pa so dobre tudi za rastline, ki jih imamo na vrtu. Bananini olupki se hitro razgradijo, zato jih lahko preprosto dodate v zemljo poleg paradižnika ali paprika. Bananini olupki pa vam bodo prišli prav tudi pri vseh ostalih rastlinah na vašem vrtu.

bananini olupki

Bananini olupki – 5 nasvetov, kako jih lahko uporabimo na vrtu

Gnojilo za vrt in bananini olupki

Gnojilo za rastline iz bananinih olupkov ni le zgodba naših babic. Obstajajo praktični razlogi, zakaj veliko ljudi nadomesti kemična gnojila z bananinimi olupki. Če jih boste razrezali na majhne delce in jih dodali k rastlini, bodo ta nudila prsti vse potrebne hranilne snovi. Če pa si želite ustvariti gnojilo v razpršilki pa sledite spodnjem receptu:

  • 4 BANANINI OLUPKI
  • 1 ŽLICA EPSOM SOLI
  • 3 JAJČNE LUPINE
  • PRAZNA RAZPRŠILKA
  • VODA

Bananine olupke in jajčne lupine posušite in jih nato v prah zmlejte v mešalniku. Prah in epsom sol zmešajte v razpršilko ter dodajte vodo. Vse skupaj zmešajte v enotno zmes.

Zmesi nikar ne razpršite direktno na rastlino, temveč jo razpršite okoli rastline.

Bananini olupki in kako z njimi pospešiti rast rastlin?

Olupki imajo visoko koncentracijo kalija, ki je ključnega pomena pri razvoju veliki in svetlih cvetov. Kalij prav tako pospeši prenos hranilnih snovi in vode med rastlinskimi celicami in zaščiti rastlino pred boleznimi. Za naravni pospeševalec cvetenja razrežite bananine olupke na majhne delce in jih dajte v velik kozarec. Kozarec nato napolnite z vodo in ga zatesnite z pokrovom za približno en teden. Po enem tednu vsebino kozarca sesekljajte z mešalnikom. V zemljo zraven rastline skopljite plitko jamico in v njo vlijte nekaj zmesi. Bodite previdni, da ne boste poškodovali korenin rastline.

Kako z bananimi olupki nadomestiti pomanjkanje hranil v rastlini

Za ‘bombo hranilnih snovi’ zakopljite olupek ali dva v prst na vrtu. Sčasoma bodo bananini olupki sprostili vsa vitalna hranila, kot so železo, kalcij, kalij in fosfor.

Kako se znebiti uši z bananinimi olupki?

Znanstveni dokazi o odganjanju uši z bananinimi olupki še ne obstajajo, lahko pa poskusite. Bananine olupke zakopljite 2,5 – 5 centimetrov globoko v zemljo. Ko bodo uši zaznale vonj gnile banane, bodo verjetno kaj kmalu odšle iz vašega vrtu.

Ali lahko bananine olupke odvržemo na kompost?

Bananini olupki so biorazgradljivi. Pozorni morate biti le na dejstvo, da jih pred dodajanjem na kompost, narežete na majhne dele. Razgraditev le-teh bo povečalo vsebnost kalija in fosforja v vašem kompostu.

 

Morda vam bo všeč tudi